Spinlessen

Alweer 12 jaar geef ik lessen in wolspinnen.
Wolspinnen doe ik al vanaf mijn vroegste jeugd en vind ik ook nog steeds fijn om te doen. Het verveelt me nooit, en ik vind er nog steeds nieuwe aspecten in. In het verleden gaf ik af en toe spinlessen aan een vriendin of familielid, gaandeweg aan meer mensen en steeds met enorm veel wederzijds plezier.

Tegenwoordig zijn de lessen op donderdagen en vrijdagen toegespitst, met een indeling van 3 x 3 uurtjes les of – voor mensen die echt van ver komen – 2 x 4,5 uur. De lessen liggen dan tenminste een week uit elkaar, voor de compacte cursus tenminste twéé weken.

Mijn lessen zijn bijna altijd individueel. In mijn gezellige spinkamer is ook maar ruimte voor mijzelf en maximaal twéé andere spinners. Het is dus zeker mogelijk om met een vriendin o.i.d. samen op les te komen. Er zijn geen vaste data voor mijn spincursussen. In overleg worden 2 of 3 dagdelen gereserveerd.

In de drie lessen (of 2 compacte) leert u niet alleen wolspinnen, maar ook andere technieken die verband houden met de wolverwerking. U leert kaarden, twijnen -op verschillende manieren- en zaken als wolhaspelen, knotten maken e.d. U leert goede spinwol herkennen, hoe u een ruwe schapenvacht moet uitzoeken en tevens daarmee hoezeer ‘lontwol’ verschilt van de ruwe basis !

Veel aandacht in de lessen aan de juiste voorbereiding. Daarmee staat en valt een spin- en breiproject immers. U leert hoe de wol te wassen, ruw, maar ook als het gesponnen is. En waaróm het heus niet altijd vet hoeft te zijn voor het spinnen.

Spinnewielen zijn uiteraard ook een studie waard: u leert waarom er zo veel verschillende soorten zijn, en hoe ze werken. In de lessen krijgt u de gelegenheid om op veel van deze wielen ook daadwerkelijk te spinnen.

U heeft zelf niet persé een spinnewiel nodig om bij mij een cursus te kunnen volgen. Tegen betaling van een borg mag u gedurende de cursus een spinnewiel lenen (dit is dus geen huren) en het wiel aan het einde van de cursus weer inleveren. Materialen zijn inbegrepen, evenals het materiaal dat u nodig heeft om thuis te kunnen oefenen.

Via contact kunt u zich inschrijven voor een cursus.

Cursisten over de lessen

Zien, doen, voelen, ervaren. Al met al heb ik in de drie lessen mijn basis behoorlijk verstevigd, heel veel inspiratie opgedaan en gesnuffeld aan allerhande technieken. Met de lessen hebben allerhande termen en technieken (met hun engelse en nederlandse namen) een gezicht gekregen. Handreikingen om voorlopig mee vooruit te kunnen …. en ernstig besmet met het spinnners-virus. Ik was van te voren gewaarschuwd 😉
J.M