Al 15 jaar houd ik een tweetal Angorakonijnen. Omdat ik gek op dieren ben, maar óók omdat ik de prachtige, exclusieve zachtheid van deze wolleveranciers wilde leren spinnen op mijn Ashford traditional spinnewiel! Angorakonijnen zijn heel gezellige dieren die het liefst in een groepje gehouden worden. Veel tuinruimte heb ik echter niet en daarom zitten mijn twee voedsters samen in een heel groot hok – met een ren.
Dat je Angora’s op draadbodems zou moeten houden is in mijn ogen een complete fabel – en gestoeld op commerciële redenen.
De wolopbrengst stel ik niet boven het welzijn van de dieren. Ook op een strobodem geven mijn konijnen ruim voldoende wol en voelen zich daarbij vast veel prettiger dan de stakkertjes die – op een bodem van draad – niet kunnen rommelen en graven in hun vaak ook véél te kleine hokken. De flatwoning van mijn Diefke en Josje heeft een houten bodem en is voorzien van een trapgat naar beneden waar de ren is. Die is bedekt met stoeptegels, omdat mijn dametjes fervente gravers bleken te zijn…..zelfs het gaas onder het zand werd opgegraven en stukgetrokken!
Angorakonijnen houden voor de wol is bepaald niet iets waar je zomaar aan moet beginnen. De gezondheid van deze konijnen is door hun vacht erg kwetsbaar! Ze hebben meer en ander voer nodig dan gewone konijnen en staan aan grote schommelingen bloot – omdat ze VIER x per jaar worden geknipt. Dat heeft invloed op hun gestel en brengt risicico’s met zich mee. Denk aan ziektes als Woolblock en Myasis. Het eerste is een verstopping in maag/darm met losse haren en het tweede is een aanval van strontvliegen en hun kroost (maden). De verzorging van Angorakonijnen door kinderen kan dan ook het beste onder deskundig toezicht gebeuren. Bedenk ook dat lang niet álle dieren die eruit zien als knuffelbeesten dat ook werkelijk zijn….
Wanneer je toch Angora’s wilt gaan houden voor de wol, ga dan naar een goede fokker of neem kontakt op met de Angorakonijnen vereniging. Er zijn ook goede en informatieve sites over Angorakonijnen op internet te vinden.
De wol
Even eerst een ‘Wist U dat?’
De enige échte angorawol komt dus van een konijn – die Angorageiten leveren mohair !
Mijn konijnen zijn Duitse Angora’s – de gróótste soort- en ze verschillen van de Franse, de Engelse en de Satijnangora’s. De Duitse konijnen zijn alleen in het wit verkrijgbaar en ze worden doorgaans geselecteerd op hun wolproductie. Een goede ‘duitser’ kan meer dan een kilo spinbare wol per jaar leveren! Wanneer je deze productie afzet tegen het lichaamsgewicht kun je je afvragen waarom boeren toch schapen gaan houden 😉
Nóg een “Wist U dat?”
Angorawol heeft een aparte celstructuur waardoor het 8 x beter isoleert dan schapenwol!
De wol wordt grofweg 4 x per jaar geoogst – door het konijn te knippen met een schaar. Een tijdrovend werkje, maar ook de meest diervriendelijke manier die ik ken. Sommige Angorarassen worden gefokt op natuurlijke haaruitval, bijv. de Franse, die dan ook geplukt worden in plaats van geknipt. Het plukken moet gebeuren op het moment dat de vacht ook werkelijk los zit – en is dan ook voorbehouden aan fokkers die precies weten wannéér dat tijdstip zich aandient.
Witte Angorawol is niet gelig van kleur zoals de meeste schapenwol, maar is
werkelijk van het witste wit!
Het laat zich makkelijk spinnen – mits het van tevoren goed is geselecteerd.
In grofweg 3 categorien – A, B- en C kwaliteit verkoop ik op onregelmatige basis de wol van Diefke en Josje.
Prijzen – en beschikbaarheid op aanvraag.
Tips voor verwerking
Angorawol voor handspinnen behoort schoon en klitvrij te zijn. Het liefst heeft de wol een lengte van 8-12 cm. Kortere wol is lastiger te spinnen en vraagt om meer draaiing tijdens het spinnen. Angorawol heeft weinig uitstaande schubben op de afzonderlijke haren en is dus erg glad. Dit gegeven heeft tot gevolg dat bij te weinig ’twist’ in de gesponnen draad de haren van elkaar kunnen schuiven. De draad wordt dan instabiel en breekt.
Dat een werkstuk van angorawol gaat ruien is vaak te wijten aan verkeerd spinnen! Het kan natuurlijk ook zijn dat je te korte wol hebt gekocht, of dat het konijn door een ziekte of door slechte huisvesting zwakke harenproduceerde. Een goed gefokt en gezond volwassen konijn heeft aan het einde van de groeiperiode op rug, schouders, dijen en flanken tesamen zo’n 200 gram lange, spinbare wol. En dat dus in ieder kwartaal!
Angorawol heeft goede vilteigenschappen en laat zich ook heel mooi verven. De wol spin ik altijd gewoon van het konijn, d.w.z. ze wordt niet eerst gewassen. Dat wassen gebeurt later, evenals het verven. De bij verven gewenste hoge temperaturen (90°C) zijn niet schadelijk voor de wol.
Wanneer je het spinnen van angorakonijnenwol eens wilt uitproberen, vul dan het contactformulier in en informeer of er momenteel wol van Diefke en Josje ter verkoop ligt. Als je nog niet kunt spinnen, maar het na het lezen van de pagina’s op deze site graag wilt leren, informeer dan ook naar de mogelijkheden voor het volgen van spinlessen in De Spinkamer.