Huisdierhaar

Huisdierenhaar levert vaak verrassend mooi garen.
Sinds een aantal jaren ben ik een enthousiast “gebruiker” van hondenwol en kattenhaar. In Amerika heeft iemand een prachtig nieuw woord gecreëerd voor de verzamelnaam hondenwol: Chiengora.
Op z’n Frans uitgesproken (chien = fr. voor hond) klinkt het een beetje als “angora” en dat is ook hoe het er uit ziet: fluffy, pluizig en warm – zéér warm!

In de galerie ziet u een sjaal die ik maakte van het haar van een Samojeed. Natuurlijk zijn er vele rassen die je zou kunnen spinnen, maar niet al die wol wordt zo mooi pluizig als de witte Samojeed.
Mijn voorkeur voor wat betreft hondenhaar?

  1. 1 – samojeed
  2. 2 – collie
  3. 3 – new foundlander
  4. 4 – oud duitse herder
  5. 5 – malamute
  6. 6 – berner sennehond en vele andere

Hondenhaar dat je wilt gaan spinnen is bij voorkeur de zachte uitgekamde onderwol, die in de zomer bij bossen los gaat zitten. Kam het er uit en zorg er voor dat het allereerst schoon is: geen klitjes (of beestjes!) en rommel erin. Daarna kan je het beste de wol eerst licht kaarden, of met twee grove hondenborstels uit elkaar plukken en zo goed mogelijk een luchtige massa maken. Wassen doe je pas ná het spinnen, omdat deze wol geen natuurlijk vet bevat en de haren elkaar toch al niet al te makkelijk meenemen in de draad.

Kattenhaar (van langhaar katten) laat zich ook heel mooi spinnen. Het resultaat ziet eruit alsof het echte konijn angora is. Het is licht en erg warm! Sommige Europese korthaar katten hebben ook spinbaar onderhaar, dat vaak het hele jaar door kan worden uitgekamd.

En: jawel, ik wil het haar van uw hond of kat ook voor u spinnen. Neem contact met mij op voor meer informatie