Kattenhaar

Kattenhaar laten spinnen in De Spinkamer

Perzische kat

Het haar van een langhaar kat is een waardevol spinbaar materiaal. Een materiaal dat uniek is, want in geen enkele winkel is het verkrijgbaar!

In De Spinkamer wordt het haar van uw kat vakkundig met de hand op een spinnewiel gesponnen tot een stabiel garen dat u vervolgens kunt verwerken tot een uniek kledingstuk – wie zou er geen sjaal of stola, muts of das willen hebben van zijn eigen, lieve kat?

De mogelijkheden zijn eindeloos – breien of haken. Al is het maar een kleinigheidje als een tasje, een fotolijstje of een kussentje – wát u maar wilt.

Werkstukken die gemaakt zijn van gesponnen kattenhaar zijn licht van gewicht en zéér warm.

Herinnering: ik kan me voorstellen dat u van een trouw huisdier dat niet meer bij u kan zijn graag een tastbaar aandenken bewaart. Dat kan iets zijn in de vorm van een poezenmandje in de hoek van de kamer, de geliefde tennisbal van uw hond op de schoorsteenmantel….maar ook een gebreid of gehaakt werkstukje kan meehelpen het verlies van een harige vriend te overkomen!

Het verzamelen van het te spinnen kattenhaar

Als u door mij van het haar van uw eigen kat een uniek brei- of weefgaren wilt laten spinnen, neem dan de volgende tips ter harte: verwijder de klitjes, en kam de vacht goed door. Vooral in de ruiperiode zal het haar makkelijk loskomen en zal er ook een flinke oogst te verwachten zijn 😉 Maak de uitgekamde plukjes eerst goed luchtig en los en bewaar dan de ‘wol’ in een ruime, afsluitbare doos tot er genoeg verzameld is voor een fijne warme sjaal of iets anders waar u uw zinnen op heeft gezet. Wegen is een betrouwbare manier om de benodigde hoeveelheid vast te stellen.

Het kamsel van een Perzische kat is haast vergelijkbaar met de wol van Angora konijnen. Meestal bevat de kattenvacht ook wat langere en dikkere haren die de structuur van de vacht luchtig houden. Kattenhaar vervilt heel makkelijk en daarom is het van belang dat u de kat regelmatig borstelt. De klitjes eruit kammen of, als ze erg vast zitten, voorzichtig wegknippen.

TIP : Bewaar het kattenhaar (geldt ook voor hondenhaar!) NOOIT en te nimmer in een plastic zakje….want het zal voor uw ogen vervilten. Dit gebeurt onherroepelijk, enerzijds door de statische electriciteit die samengaat met het kattenvachtje (ooit wel eens een ’tik’ gehad als u uw kat wilde aaien?) en anderzijds door de wrijvende beweging die de massa krijgt in een plastic zak. Een afsluitbare doos gebruikt u het liefst, niet in de laatste plaats vanwege de motten, die gek zijn op luxe vezeltjes als opfokvoer voor hun larven!

Proefgarens maken voor duidelijke afspraken

Wanneer u wilt weten of het haar van uw langhaar kat geschikt is om te spinnen en – wat natuurlijk óók belangrijk is – hoe het er dan uit gaat zien, zal het nodig zijn om een klein deel ervan naar mij op te sturen zodat ik proefgarens voor u kan maken. Voorwaarden hieromtrent kunt u aanvragen via het contactformulier.

Het verloop van het spinproces

Het baasje van de mooie Perzische kater op bovenstaande foto bewaarde jarenlang het uitgekamde haar en liet er door mij een partij middeldik garen van spinnen. Omdat aan deze klant vantevoren niet bekend was dat het kattenhaar zo sterk de neiging tot vilten vertoont werd de partij in ‘bolletjes’ aangeleverd. Pas na stevig trekken lieten de bolletjes hun kostbare inhoud zien: prachtige witte wol, die zijdezacht aanvoelde….ik was er verrukt van! Na het uitpluizen heb ik de wol gekaard, gesponnen op mijn spinnewiel, getwijnd en op strengen gewikkeld. Daarna zijn de strengen gevold – een gecontroleerd viltproces waardoor de draad sterker wordt en zich beter zal laten wassen in zijn toekomstige leven als omslag sjaal. De foto hieronder doet niet volledig recht aan de unieke zachtheid van het garen. Ik hoop op deze plaats ooit een foto te kunnen plaatsen van de sjaal van Perzische kattenwol.

Wanneer u nu ook besluit om het haar van uw kat of hond te laten spinnen tot betrouwbare garens kunt u met mij contact opnemen en afspraken maken over verzendingen en betalingen.

Ik maak graag eerst een proefgaren, zodat zowel bij de opdrachtgever als bij de spinster van tevoren bekend zal zijn wat het resultaat uiteindelijk zal zijn.

Uiteraard geldt veel van hetgeen hierboven beschreven is tevens voor hondenwol.