Sinds korte tijd heb ik handgemaakte en unieke spintollen te koop.
Ze zijn ambachtelijk gedraaid en nauwkeurig afgewerkt en afgesteld. Uiteraard zijn mijn tollen ook op hun werking uitgetest. Geen enkele spintol is hetzelfde, behalve dan de maten van de schijf, de as en het gewicht. Die liggen vast omdat ze bepalen welke garens er mee gesponnen kunnen worden.
In drie maten : grof, middel en fijn kunnen spintollen worden besteld.
De grootste tol, hiernaast, is ook het meest geschikt voor normale schapenwol. De
slofjes die ik maakte (en die in de galerie staan) zijn gemaakt op precies zo’n spintol.
De wol die hiernaast staat afgebeeld, is van een Hampshire Down schaap en in regenboogkleurtjes geverfd. Deze wol zal binnenkort ook verwerkt worden tot slofjes (voor mij!)
Zelf heb ik voorkeur voor de middelste tol, hier afgebeeld met ongeveer 3/4 van de 300 meter totale lengte aan angora die ik er deze zomer op heb gesponnen.
Bij zoveel lengte wordt de tol uiteindelijk zwaarder dan de structuur van de vezels toelaat en moet de wol worden afgewikkeld.
Nøstepinne
Nøstepinne is de Scandinavische naam voor ‘stok om bolletjes mee te winden’.
En niet zómaar een bolletje….nee: in feite maak je hiermee een portie enkeldraads garen dat gereed is om getwijnd te worden – zónder in de war te raken! Zie de foto’s hieronder voor nadere uitleg.
Natuurlijk moet een nøstepinne stevig zijn en bijzonder glad.
Je zult moeten leren om de wol er systematisch op te winden, maar heb je dit eenmaal in de vingers dan wordt een nøstepinne een onmisbaar uitrustingsstuk in je spintoltasje of je breitas.
De nøstepinne op de foto is gemaakt van zwarte els, een houtsoort die ik niet altijd in voorraad heb.
Nøstepinnes van De Spinkamer zijn van beuken of gestoomd beuken.
Ze worden standaard afgewerkt met geslagen lijnolie die afkomstig is van de museum molen in Zuidlaren.
Op onderstaande foto is te zien hoe het opgewonden bolletje zich van het begin en het einde tegelijk laat afwikkelen. Met de spintol is dan heel nauwkeurig de juiste hoeveelheid twist in het te twijnen garen te maken.
Natuurlijk kan je het op deze manier getwijnde garen weer afwikkelen van de tol en met behulp van je nøstepinne opnieuw tot een mooi bolletje winden.
Dat bolletje kan je dan van binnen uit opgebruiken. Voor breien is het bijvoorbeeld heel handig omdat je bolletje dan niet door de kamer gaat rollen!
De spintollen van De Spinkamer kunnen helaas niet door de brievenbus en zullen daarom standaard TNT-pakket verzendkosten met zich meebrengen. Nøstepinnes kan ik voor u op verzoek zo smal draaien dat ze in brievenbuspost verzonden kunnen worden.